Äta och dricka

Äta på Gran Canaria

Det traditionella köket

äta på Gran CanariaMed sitt läge mitt i Atlanten är det självklart att fiskrätter alltid har haft en central roll i det kanariska köket. Går man till rätt restauranger kan man förvänta sig väl tillagad fisk, som riktigt smälter i munnen.

Mojo heter en sorts dipsås som kan variera i färg beroende på vilka ingredienser man har baserat den på. Den goda såsen serveras till det mesta, men särskilt tillsammans med potatis och kötträtter. Färgen kan vara röd, orange eller grön och innehåller i de flesta fall ganska mycket vitlök. Andra ingredienser är olivolja, vinäger, salt och diverse örter och kryddor. Mojo picón är en mycket populär mojo som brukar vara orangeröd i färgen.

En annan mycket typisk rätt från det kanariska köket är Papas arrugadas – små, kokta potatisar som har fått behålla sitt skal. Dessa serveras med salt och olivolja, eller med en god mojo.

Olivolja har en central roll i traditionell matlagning på Gran Canaria, på den punkten är likheten med Medelhavsmat slående.

Ropa vieja, vilket betyder gamla kläder på spanska, är en mycket traditionell maträtt bestående av kyckling, nötkött, kikärtor och potatis. Besöker man Gran Canaria och vill smaka något typiskt för ön så är Ropa vieja en stark rekommendation.

Bland det traditionella kökets sötsaker finns bland annat Bienmesabe som är en mycket söt, krämliknande massa gjord på mandel, citronskal och ägg. Bienmesabe betyder ungefär ”Jag tycker att det smakar gott”.

Mat från hela världen

Många av de som besöker Gran Canaria gör det i familjekonstellationer, och för att se till allas önskemål finns det massor av restauranger i turistorterna som serverar internationellt uppskattad mat som t ex pastarätter, grillade kötträtter med pommes frites och pizza. Vissa ställen går så långt som till att skriva ut Svenska köttbullar på sina menyer.

Dricka på Gran Canaria

Det mesta i dryckesväg går att finna på Gran Canaria och alkohol är betydligt billigare här än i Sverige. Läsk är den dryck som är förhållandevis dyrast att dricka ute, medan öl och vin nästan går att få till samma pris som läsken.

Lokalproducerade drycker

Vill man smaka drycker som producerats på ön är Malvasiavin ett måste. Detta vin, som utvinns genom malvasiadruvan, har framgångsrikt exporterats ända sedan 1700-talet. Vinkulturen är djupt rotad på Gran Canaria, men utöver det finns det också en tradition kring framställning av olika likörer, särskilt rom.